نمونهسؤالات امتحانی زیستشناسی اول دبیرستان (ترم دوم)
نمونهسؤالات امتحانی زیستشناسی اول دبیرستان (ترم دوم)
1) جاهای خالی را با کلمات و عبارات مناسب پر کنید.
الف) حدس و گمانی که بر پایهی اطلاعات بهدستآمده زده میشود..........نام دارد.
ب) مرحلهی 5 روش علمی ............میباشد.
ج) دانشمندی که نظریهی خلقالساعه را رد کرد...........نام داشت.
2)چرا دانشمندان در مرحلهی 6 روش علمی آزمایش را دوباره تکرار میکنند؟
بقیه در ادامه مطلب
3) 3 اصل نظریهی سلولی را بنویسید.
4) هر یک از ویژگیهای ستون (ب) به کدام مادهی ستون (آ) مربوط است؟
1- واحد سازندهی آن آمینو اسید است. *پروتئین
2- پلی ساکارید ذخیرهای در سلولهای پیکر قارچ است. *لیپید
3- مادهی اصلی در ساختار غشای سلولهاست. *گلوکز
4- سوخت رایج بسیاری از سلولهاست. *گلیکوژن
5- یک نوع پلی ساکارید بدون انشعاب است. *ساکارز
6- معروفترین دی ساکارید است. *سلولز
5) دو ویژگی آنزیمها را بنویسید.
6) آیا گیاهان آکواریوم موجب جلوگیری از مرگ ماهیها میشوند؟ چرا؟
7) دو نقش رگبرگ را بیان کنید.
8) گلوکز برای اینکه تبدیل به پروتئین شود به چه مادهای نیاز دارد؟
9) در عبارات زیر کدامیک صحیح و کدامیک غلط میباشد؟
الف: کلسترول (ال دی ال) از نوع بد است و در جریان خون باقی میماند و در رگهای قلب رسوب میکند.
ب: خوردن غذاهایی که سلولز دارند از یوبوست و سرطان رودهی بزرگ پیشگیری میکنند.
ج: کمبود کلسیم در خون سبب بیماری بری بری میشود.
د: کمبود ویتامین «آ» در خون سبب بیماری گزوفتالمی میشود.
10) بیماریهای زیر در اثر کمبود چه مادهای ایجاد میشوند؟
*گواتر *پلاگر
*شبکوری *کمخونی (آنمی)
11) مهمترین منبع ویتامین آ........ است که در ویتامین د نیز وجود دارد.
12) عبارات و کلمات مجموعهی (الف) با عبارات و کلمات مجموعهی (ب)مرتبط هستند، آنها را دو به دو یافته و بنویسید (از مجموعهی الف یکی اضافه است).
الف) تخممرغ----انرژی----نان کامل---کلسیم---ویتامین د---ویتامین آ
ب)راشیتیسم---اسکوروی---گلوکز---پروتئین---شبکوری---سلولز
13) فردی با گروه خونی AB میخواهد به فردی با گروه خونی o خون بدهد به نظر شما این کار امکانپذیر است؟ چرا؟
14) به سؤالات زیر پاسخ دهید:
الف) گروه خونی که سرم ضد A دارد چیست؟
ب) گروه خونی که سرم ضد ماده در سرم ندارد چیست؟
ج) واحد ساختاری ملکول DNA چیست؟
د) در سلولهای حاصل از تقسیم میوز سلول جنسی انسان چند کروموزوم وجود دارد؟
15) تفاوت تقسیم میوز در سلولهای جنسی نر و ماده را بنویسید.
16) قطعهای از DNA 20% نوکلئوتید A دارد. درصد نوکلئوتیدهای C, G, T را بنویسید.
17) اگر سلول مقابل بخواهد تقسیمات سلولی انجام دهد چند سلول به وجود میآید و هر سلول چند کروموزوم دارد؟
الف) تقسیم میتوز: تعداد سلول ( ) - تعداد کروموزوم هر سلول ( )
ب) تقسیم میوز: تعداد سلول ( ) - تعداد کروموزوم هر سلول ( )
18) چرا سلول جنسی ماده دارای مادهی غذایی بیشتری نسبت به سلولل جنسی نر است؟
19) کروموزومها چه زمانی و چگونه تشکیل میشوند؟
20) در یک محیط طبیعی موجودات زیر یافت میشوند:
(جلبک- مرغ ماهیخوار- عقاب- ماهی- کوسه ماهی- حلزون- اردک- گیاه سبز)
الف) با آنها ابتدا دو زنجیرهی غذایی (یکی دریا و یکی خشکی) بنویسید که حداقل 3 حلقه داشته باشد.
ب) با ارتباط دادن آنها با یکدیگر این دو زنجیرهی غذایی دریا و خشکی را به شبکهی غذایی تبدیل کنید.
21) علت بوی بد و گرمای حاصل از تجزیهی جانوران چیست؟
22) میزان دی اکسید کربن در یک مزرعهی ذرت از 12 ظهر تا 12 شب کم میشود یا زیاد؟ چرا؟
23) چرا بازده تبدیل انرژی در خرگوش کمتر از هویج است؟
24) به نظر شما در هر مورد عمل پوسیدگی به چه صورت خواهد بود؟
الف: انگور کشمششده ب: مگس مدفونشده در تورب
ج: جسد پنگوئن در سیبری د: جسد حلزون بدون صدفش
25) ادارهی حفاظت از محیط زیست طی آگهی جرایم شکار غیر مجاز را اعلام کرده است. در این آگهی جریمهی شکار پرندهی شاهین از جریمهی شکار کبک بیشتر است. این وضع را چگونه توجیه میکنید؟
26) انرژی به صورت ............وارد اکوسیستم میشود و به صورت ..........وارد بدن ما میشود. به چه صورت از بدن خارج میشود؟ (حداقل 4 مورد نام ببرید.)
27) به نظر شما در فرایند صنعتی شدن کشورها کدامیک از چرخهی مواد (کربن، نیتروژن، آب) بیشتر تحت تأثیر قرار گرفته است؟
28) چه عواملی دی اکسید کربن را وارد هوا میکنند؟
29) دو راه تولید آمونیاک در طبیعت را بنویسید.
30) از نظر نیاز به اکسیژن موارد پایین را بررسی کنید.
* باکتریهای تثبیتکنندهی نیتروژن
* باکتریهای شورهزدا
* باکتریهای شورهگذار
* باکتریهای تجزیهکننده
31) در یک جعبهی چوبی مقداری سبزی، پوست سیب، کلم کهنه و پوست هندوانه را با هم مخلوط کردهایم و میخواهیم با آنها کود برگ درست کنیم:
الف: رطوبت آن باید چگونه باشد؟
ب: برای آنکه محیط اسیدی نشود افزودن چه مادهای مؤثر است؟
ج: چرا نباید در این توده موادی مانند پلاستیک و رنگ وجود داشته باشد؟
د: چرا باید مقداری خاک به این توده اضافه کنیم؟
ه: حلزون در بین گیاهان فوق وجود دارد. این جانور با چه بخشی از بدنش محل غذا را پیدا کرده است؟
32) علل فرسایش خاک را بنویسید (3 مورد).
33) ترکیبات نیتروژندار و فسفردار برای محیطهای آبی چه زیانهایی دارند؟
34) جاهای خالی را با عبارات مناسب پر کنید:
الف: جسدی که در تورب مدفون شود........
1: به سرعت پوسیده میشود
2: از پوسیدگی مصون میماند
ب: آب موجود در میکروبها بر اثر ............غذا خارج میشود:
1: دودی کردن
2: نمک سود کردن
ث: حرکت عناصر و مواد از محیط به بدن جاندار و بالعکس را..........میگویند:
1: چرخهی مواد
2: شبکهی غذایی
ت: در چرخهی کربن، کربن به صورت............ایفای نقش میکند.
ج: باکتریها و قارچها پروتئین بدن جانداران را پس از مرگ به .......تبدیل میکنند.
چ: باکتریهایی که..........را جذب میکنند و با آن پروتئین میسازند باکتریهای........ مینامند:
1: نیترات محلول- شورهگذار
2: نیتروژن هوا- شورهزدا
ه: بازده تبدیل انرژی عبارت است از آن مقدار انرژی نوری که ........
1: در گیاهان به صورت مواد آلی ذخیره میشود.
2: پس از برخورد به سطح برگ به انرژی گرمایی تبدیل میشود.
د: ژاپنیها با خوردن گوشت ماهی آلوده به .............مردند.
ذ: در داخل جگر ماهی ویتامین .............انباشته میشود.
ر: انرژی به صورت..........وارد اکوسیستم میشود و به صورت.........وارد بدن ما میشود و به صورت....................،.................،............،................،از بدن خارج میشود.
ز: هنگامی که جاندار برای اولین بار در محیطی استقرار مییابد میگویند آن جاندار...............شده است.
1: مستقر
2: جایگزین
35) به سؤالات زیر پاسخ کوتاه دهید:
الف: یکی از موارد نظریهی سلولی را بیان کنید.
ب: یک تفاوت تومور بدخیم و تومور خوشخیم را بیان کنید.
ج: چرا مواد نشاسته ای را باید پخته مصرف کرد؟
چ: ویتامینها جزو مواد آلی هستند یا معدنی؟
36) اگر تراکم درختان عناب در یک باغ به طول 60 و عرض 20 برابر 5 باشد در این باغ چند درخت عناب وجود دارد؟
37) ارتباط بیماریهای ستون سمت راست با ستون سمت چپ را با رسم خط مشخص نمایید:
الف: ایدز *کبد
ب: هپاتیت *غدد بزاقی
ج: اوریون *سلولهای عصبی مغز و نخاع
د: فلج اطفال *گلبولهای سفید
*ششها
38) شکل یک باکتری را رسم کرده و نامگذاری کنید.
39) سد دوم دفاعی توسط کدام سلولهای خونی است؟ یکی از آنها را به دلخواه توضیح دهید.
40) هر یک از عوامل زیر چه اثری بر روی میکروبهای غذا میگذارند؟
الف: پرتودهی
ب: انجماد
ج: پاستوریزه کردن
د: خشک کردن
41) فرض کنید یک باکتری در هر 30 دقیقه یک بار تقسیم شود. اگر تعداد باکتریهای حاصل از تقسیم پس از 1:30 ساعت 8000 باشد تعداد باکتریهای اولیهی آن چهقدر است؟
42) جاهای خالی را با عبارات مناسب پر کنید:
الف: پیکر هر ویروس از ...............ساخته شده است.
ب: اینترفرون توسط ..............تولید میشود.
ج: عامل مولد کزاز یک ...................است.
1: باکتری بیهوازی
2: ویروس هوازی
د: گلبولهای سفید در دو گروه .............و .................جای داده میشوند.
43) در رابطه با ویروس به سؤالات زیر پاسخ دهید:
الف: پیکر آنها از چه بخشهایی ساخته شده؟
ب: چه زمانی شروع به تولید مثل میکنند؟
ج: به کمک چه وسیلهای میتوان آنها را مشاهده کرد؟
44) باکتریهایی که غذای ما را فاسد میکنند از نظر تغذیهای به کدام گروه از باکتریها تعلق دارند؟
45) آنتیبیوتیک چیست و توسط کدام جانداران ساخته میشود؟ (دو مورد ذکر کنید)
46) کدام گروه از گلبولهای سفید با ترشح پادتن با میکروبها مبارزه میکنند؟
47) اینترفرون برای مبارزه با کدام میکروبها ساخته میشود؟
48) یک باکتری هوازی را که هاگ میسازد نام ببرید.
49) یکی از شرایط و یکی از عوامل پوسیدگی را بیان کنید.
50) میزان از بین رفتن میکروبها را در پاستوریزه کردن و ماندگاری شیر را در دمای بالا بیان کنید.
51) چرا مواد غذایی یخزده که یخ آن ذوب شده نباید دوباره منجمد کرد؟